שמן זית הוא אחד ממרכיבי הבסיס של התזונה הים תיכונית הידועה בתועלותיה הבריאותיות הרבות. שמן זית עשיר בחומצות שומן בריאות, נוגדי חמצון ורכיבים צמחיים פעילים התורמים לבריאות הגוף. בואו נסקור את היתרונות המרכזיים של צריכה של שמן זית.
שמן זית – לבריאות הלב וכלי הדם
אחד היתרונות הבולטים של שמן זית הוא ההשפעה החיובית על בריאות הלב וכלי הדם. שמן זית מסייע בשמירה על לב בריא במספר דרכים:
הפחתת רמות כולסטרול
שמן זית מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות בריאות, בעיקר חומצה אולאית. צריכת שמן זית במקום שומנים רוויים יכולה להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם תוך העלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL). איזון רמות הכולסטרול מקטין את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים.
איזון לחץ דם
הוכח כי דיאטה עשירה בשמן זית עשויה לסייע בהורדת לחץ דם. הפחתת לחץ דם גבוה הינה חשובה למניעת מחלות לב וכלי דם כמו אוטם שריר הלב ושבץ מוחי.
מניעת תהליכי חמצון
שמן זית מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה כמו פוליפנולים. רכיבים אלו מונעים נזק חמצוני בגוף ובכלי הדם. תהליכי חמצון מזורזים עלולים לגרום לדלקות ולהאיץ את התפתחות מחלות לב.
הפחתת קרישיות יתר בדם
צריכת שמן זית קשורה לירידה ברמות של גורמי קרישה מסוימים בדם. הפחתת נטייה לקרישיות יתר יכולה להקטין את הסיכון לחסימת כלי דם ואירועים כמו קרישי דם ושבץ.
בנוסף לתרומתו לבריאות הלב, לשמן זית השפעות מיטיבות רבות על בריאות הגוף בכללותו. בהמשך המאמר נרחיב על יתרונות נוספים של הכללת שמן זית בתזונה.
שמן זית ככלי למניעת מחלות
פעמים רבות הוכח כי שמן זית עשוי לסייע במניעה ובהפחתת הסיכון למספר מחלות נפוצות:
הפחתת הסיכון לסרטן
צריכה גבוהה של שמן זית נמצאה קשורה לסיכון מופחת לכמה סוגי סרטן, כולל סרטן השד, המעי הגס, הערמונית והלבלב. החומרים הפעילים בשמן זית, כמו הפוליפנולים, מראים פעילות נוגדת סרטן בכך שהם מדכאים התרבות תאים סרטניים ומעודדים מוות מתוכנן של תאים פגומים.
הפחתת הסיכון לסוכרת
תזונה עשירה בשמן זית יכולה לשפר את רגישות הגוף לאינסולין ולסייע בוויסות רמות הסוכר בדם. שיפור בקרת הסוכר מפחיתה את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 ומסייעת בניהול המחלה בקרב חולי סוכרת.
מניעת מחלת אלצהיימר
מרכיבים מסוימים בשמן זית, כמו אולאוקנתאל, הראו יכולת להגן על תאי המוח מפני שינויים הקשורים למחלת אלצהיימר. צריכה קבועה של שמן זית עשויה להאט את ההידרדרות הקוגניטיבית ולדחות את התפתחות הדמנציה בגיל מבוגר.
שמן זית ככלי לשיפור בריאות ותפקודי הגוף
מעבר למניעת מחלות, לשמן זית יש גם השפעות חיוביות על תפקודי הגוף ומערכות שונות:
חיזוק בריאות העצמות
שמן זית מכיל רכיבים התומכים בבריאות העצמות, כמו ויטמין K ופוליפנולים. צריכה סדירה של שמן זית יכולה להגביר את ספיגת הסידן, לשפר את צפיפות העצם ולהאט איבוד מסת עצם הקשורה לגיל. תזונה עשירה בשמן זית יכולה להוות חלק ממניעה וטיפול באוסטאופורוזיס.
שיפור תפקודי המוח
הרכיבים הפעילים בשמן זית, ובמיוחד הפוליפנולים, נמצאו כמשפרים תפקודים קוגניטיביים כמו זיכרון, למידה וקשב. שמן זית מספק הגנה נוגדת חמצון לתאי המוח ועשוי לתרום לשמירה על חדות המוח לאורך השנים.
תמיכה במערכת העיכול
לשמן זית יש מספר השפעות מיטיבות על בריאות מערכת העיכול:
איזון חיידקי המעי
שמן זית מכיל רכיבים פרה-ביוטיים התומכים בהתפתחות חיידקים מועילים במעי. איזון מיקרוביום המעי חשוב לעיכול תקין, לספיגת רכיבי תזונה חיוניים ולתפקוד מערכת החיסון.
הקלה על עצירות
שמן זית מכיל שומנים בלתי רוויים הממריצים תנועתיות מעי ומסייעים במעבר יעיל של פסולת. צריכה סדירה של שמן זית יכולה למנוע בעיות עצירות או להקל עליהן.
בחירת שמן זית איכותי לקבלת מרב היתרונות הבריאותיים
כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים המרביים של שמן זית, חשוב לבחור שמן זית איכותי ולהקפיד על צריכה נכונה:
ההבדלים בין סוגי שמן זית – כתית, מעולה ורגיל
קיימים מספר סוגים של שמן זית הנבדלים באיכות, בטעם ובשימושים המומלצים. שמן זית כתית מעולה הוא האיכותי והבריא ביותר, מופק בכבישה קרה ושומר על תכולת הרכיבים הפעילים הגבוהה ביותר. שמן זית מעולה מתאים גם לשימוש קולינרי וגם כתוסף תזונה. שמן זית רגיל עובר יותר עיבוד ופחות מומלץ לצריכה.
טיפים לרכישת שמן זית משובח
בעת קניית שמן זית, כמו בכל קנייה של מוצרי מזון איכותיים, חשוב לבדוק שהשמן טרי, אינו מעורב בשמנים אחרים ומגיע ממקור אמין. עדיף לבחור שמן זית הנמכר באריזה אטומה מזכוכית כהה או פח כדי למנוע חשיפה לאור ולחמצן הפוגעים באיכות השמן. כדאי לקנות שמן זית בכמויות קטנות ולהשתמש בו תוך מספר חודשים לאחר הפתיחה.
לסיכום
שמן זית הוא מרכיב תזונתי מועיל עם מגוון יתרונות בריאותיים מוכחים. הכללת שמן זית איכותי בתזונה שלכם יכולה לתרום להגנה מפני מחלות כרוניות, לשיפור תפקודי הגוף ולקידום בריאות ואיכות חיים טובה יותר.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.